Независимо дали сте начинаещ в залата и тепърва ще опознавате света на фитнеса или сте атлет, който тренира от години, много е важно да приемате правилните хранителни добавки. В тази статия ще ви предтавим най-добрите добавки за увеличаване на мускулния растеж и сила.

На пазара има много хранителни добавки и е трудно да изберете към коя да да се насочите. За да не изпаднете в ситуацията, в която само да сте си дали парите на вятъра, е добре да се запознаете с темата. Нека разгледаме кои са най-често употребяваните добавки и да разберем по какъв начин помагат на тялото да увеличи размера на мускулатурата.

А ето и 6-те най-добри хранителни добавки за мускулен растеж и сила!

 

1. Протеин

Когато избирате добавка за изграждане на мускулатурата, протеинът е абсолютният номер 1. Това е първото нещо, което трябва да си купите, когато искате да покачите мускулната си маса колкото се може по-бързо.Хубавият суроватъчен протеин или казен ще предостави на тялото ви качествени аминокиселини, от които мускулите ви имат нужда, за да се възстановяват и растат.

Протеинът е идеалният вариант, когато сте прекалено заети да готвите и консумирате цяло хранене и е абсолютно задължително след тренировка. Бъдете внимание при избора си на протеин, защото не всички са с еднакво качество. Много от тях имат голямо количество добавени съставки, които не оказват положителен ефект върху организма и могат да забавят проглеса ви. Хранителните стойности, на които трябва да отговаря един качествен протеин са 100-120kcal в доза и 23-25гр съдържание на протеин.

 

2.Креатин

Следващият суплемент в списъка е креатинът и без съмнение това е една от най-добрите хранителни добавки за бърз мускулен растеж. Креатинът е отлично съединение, което ще ви помогне да се преборите с болката по време на тренировка, което ще ви позволи да тренирате по-дълго и по-тежко. Приемът на креатин увеличава доставката на прекурсора на ATP – високоенергийна молекула, която дава енергията, която ви е необходима за тренировка.

Креатинът ви позволява да правите повече серии и повторения в една тренировка и тези допълнителни усилия водят по растеж на чистата мускулна маса. Винаги избирайте продукти, които се абсорбират бързо. Ще извлечете още повече ползи, ако креатиновите продукти съдържат Л-цитрулин, който увеличава кръвния поток и Л-аргинин, който спомага за по-доброто напомпване на мускулите. Комбинирайки тези 3 съединения, ще сте в състояние да направите най-мощните си тренировки, правени някога!

 

3.Предтренировъчни добавки

Към креатина и протеина, добре е да добавите и предтренировъчен продукт. Предтренировъчните бустери увеличават значително нивото на енергия, правят ви по-фокусирани по време на тренировка и значително увеличават издръжливостта на мускулите ви. Продават се във всички магазини за хранителни добавки и имате богат избор.

Предтренировъчните суплементи ви карат да се чувствате по-силни, особено в дните, които тренировката е последното нещо, което искате да правите. Нещото, което трябва да имате предвид, когато избирате бустер, е видът подсладител, който съдържа. Много от тях съдържат изкуствени посладители, които може да имат обратен ефект и да повлияят отрицателно на нивото на енергията ви. Също така избирайте продукти с умерено съдържание на кофеин. Кофеинът е една от основните активни съставки, тъй като дава мощен прилив на енергия преди тренировка.

Може да използвате и екстракт от зелен чай, но той не е толкова силен, колкото кофеина. Важно е да не забравяте, че трябва да имате прозорец от няколко часа между приема на бустера и времето, в което си лягате, защото кофеинът ще ви държи будни и няма да може да заспите. Това ще доведе до чувство на умора сутринта, когато се събудите и може да рефлектира върху следващата ви тренировка.

 

4.Глутамин

Л-глутаминът е друга добавка, която ще ви помогне да изградите мускулната си маса по-бързо и да се възстановите. Това е аминокиселина, която играе важна роля във всички процеси, свързани с имунната система, което означава, че е от жизненоважно значение за това колко бързо се възстановявате между тренировките. Колкото по-бързо се възстановявате, толкова повече ще може да тренирате и толкова повече мускулна маса ще можете да изградите.

Ако нивото на глутамин в организма е ниско, това ще доведе до по-бавно възстановяване. А както споменахме и преди малко, това означава по-малко тренировки и възможности за поставяне на нови персонални рекорди и прогрес. Това прави глутамина толкова важен суплемент. Дори и да си набавяте глутамин чрез храната, благодарение на високо протеиновия си хранителен режим, количеството, което консумирате няма да бъде достатъчно, за да посрещне нуждите на организма за възстановяване след тежките интензивни тренировки, които правите. Поради тази причина приемът на глутамин чрез добавка ще ви бъде от огромна полза. За оптимални резултати, започнете с прием на 5гр непосредствено след тренировка и още 5гр преди да си легнете.

 

5.BCAA (разклонена верига аминокиселини)

BCAA е следващото нещо, на което трябва да обърнете сериозно внимание, ако планирате да увеличите размера на мускулната си маса. Те са специално направени, за да навлязат в мускулните ви тъкани възможно най-бързо и да предотвратят катаболните процеси, които се случват по време на тренировка. По време на катаболните процеси, мускулните тъкани се разпадат, което ви отдалечава от желамата цел.

Това означава, че колкото по-рядко изпадате в катаболни състояния, толкова по-бързо ще видите прогрес. Разклонената верига аминокиселини ще ви помогнат да се справите точно с това. Те са направени са прием преди, по време и след тренировка, както и по всяко време, когато ви се прииска. Това колко пъти ще приемате BCAA зависи от бюджета, с който разполагате. Те не са нито много скъпи, нито много евтини. Разклонената верига аминокиселини ще ви бъдат от огромна полза, когато започнете период на изчистване и искате да се отървете от излишните мазнини, тъй като те ще запазят мускулите ви по време на тежките тренировки.

 

6.Тестостеронови бустери

И на последно място, но не и по значение – тестостероновите бустери. Със сигурност сте чували или чели за тях в много популярни фитнес издания или интернет и за уникалните ефекти, които може да извлечете от тях. Това са продуктите и с които трябва да бъдете най-внимателни, тъй като повечето от тях не са ефективни. Тези от тях, които са ефекти обаче, ще увеличат нивото на либидото ви значително, както и нивото на тестостерон.

Що се отнася до способността им да увеличат размера на мускулната маса, тестостероновите бустери ще окажат влияние, както върху размера, така и върху силата ви. Ключовите съставки, които трябва задължително да присъстват са цинк, магнезий и витамин B6.

Доказано е, че комбинацията от тези 3 съставки подпомага значително за увеличаването на нивото на тестостерон. За да постигнете същия ефект, може да си купите и ZMA, като това ще ви спести част от парите.

На пазара има много компании, които предлагат скъпи продукти. Винаги имайте това предвид и не се хващайте веднага на първия маркетингов трик. За повече информация се свържете с нашите консултанти, заедно ще подберем най-подходящите продукти за вашите цели. 

 

Заключение

Винаги четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате. Това ще ви помогне да отсеете тези от тях, които ще окажат истински ефект върху развитието на мускулатурата ви.