Миналата събота на 16.03.2024 г. във фитнес зала Pulse Младост се проведе семинар на тема “Хранителните добавки и ползите от техния прием”. Семинарът бе организиран от Биляна Йотовска, а ние от Nitrotiger бяхме поканени като съорганизатор. Шампионите по културизъм Димитър Димитров и Христомир Христов, както и генералният мениджър на Нутренд България ЕООД Георги Стоянов бяха на подиума редом до Биляна, за да отговорят на въпросите на присъстващите, както и да ги запознаят с различните видове суплементи. В следващите редове ще опитаме да направим едно кратко резюме на темите, които бяха засегнати.

Преди да обърнем внимание на темата за конкретни хранителни добавки, беше важно да наблегнем на тяхното производство и използвани съставки. Всички знаем, че за да има ефект една добавка, най-важното е вложените в нея суровини да са качествени, да е произведена във фабрика, спазваща стриктен контрол и имаща нужните сертификати, както и да са използвани работещи формули. Всички добавки, които нашите гости имаха възможността да опитат са произведени в България, във фабриката на Нутренд България ЕООД, отговаряща напълно на гореописаните изисквания! Биляна Йотовска е наш дългогодишен бизнес партньор и приятел и всички продукти с марка Biliana Yotovska label® се произвеждат във фабриката ни. Добавките Dan Koloff се раждат на същото място.

Много производители в България не смеят да застанат с името си зад продуктите, които произвеждат, притеснявайки се, че българското производство би отблъснало клиентите. Ние сме на противоположно мнение и гордо заставаме зад нашето производство. Държим на високото качество на суровините си и не правим компромис. Благодарим и на Биляна за доверието!


Всички присъстващи получиха подаръци от Biliana Yotovska label® - спортна торбичка с продукти от Biliana Yotovska label® и Dan Koloff.


Започнахме семинара с темата за протеина и видовете протеин, какви са разликите между тях, на какво да заложим, когато избираме. Разбира се това е най-купуваният суплемент в световен мащаб, така че получи заслужено внимание. Гостите опитаха 100% Isolate protein от Biliana Yotovska label®. Някои от въпросите по темата:

  • Какъв протеин да си купим, кой е най-качественият и как да го изберем?

Изолатите са с процентно съдържание на белтъчини около 80% и са най-удачният вариант. Те предлагат страхотно съотношение цена-качество. Усвояват се добре от организма и при качествен продукт не предизвикват стомашен дискомфорт.

  • Как да приемаме протеин на прах - с вода или с мляко и има ли значение?

Най-добре е протеинът да бъде смесен вода, за да може да се усвои от организма в рамките на 30-60 минути. При прием с мляко, този процес се удължава, което води до недобро усвояване, започва процес на ферментация и евентуален стомашен дискомфорт.


Обърнахме внимание и на други основни добавки като креатин, глутамин, BCAA, L-карнитин. Фокусът беше поизместен от темата за хранителните добавки върху здравословното хранене и полезните навици. Гостите имаха удоволствието да чуят много лични истории и споделен опит от нашите шампиони, интересни истории от състезателните години, което е изключително ценно.


Можем да кажем, че се получи една страхотна приятелска среща, на която всеки научи нещо полезно и се срещна с шампионите ни, а както самата Биляна Йотовска каза, голям късмет е да видим Митко Димитров и Христомир Христов, тъй като те се “крият” от социалните медии и е трудно да ги срещнем в онлайн пространството :)