Ниацинът, известен още като витамин B3, е вещество от витамините от група B, което играе ключова роля във функционирането на организма. В тази статия ще разгледаме значението на ниацина за здравето, неговите ползи, както и ще се спрем на конкретна хранителна добавка - SEKAI Niacin Flush Free.


Какво е ниацин

Ниацинът е водоразтворим витамин, необходим за множество биологични процеси в тялото. Той е от съществено значение за здравето на кожата, нервната система и храносмилателната система. Ниацинът участва в производството на енергия от храната, както и във формирането на някои хормони.

Всички тъкани в организма преобразуват абсорбирания ниацин в неговата основна метаболитно активна форма, коензима никотинамид аденин динуклеотид (NAD). Повече от 400 ензима изискват NAD, за да катализират реакциите в организма, което го прави от ключово значение за множество биологични процеси. NAD също се превръща в друга активна форма, коензима никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADP), който участва в метаболитни редокс процеси и поддържа клетъчната антиоксидантна функция.

Ниацинът е водоразтворим, това означава, че тялото ви не го съхранява, а излишните количества от витамина, които не са необходими, могат да бъдат изхвърлени от  организма чрез урината.

Организмът произвежда ниацин чрез метаболизиране на триптофан, който е един от аминокиселините в протеините. Триптофанът се намира в храната и е основен източник на ниацин за тялото. Количествата, които организмът произвежда от триптофан обаче не са достатъчни за покриване на нуждите за ниацин, особено при определени здравословни състояния или при нужда от допълнително възстановяване след болести или стрес. Затова приемът на ниацин чрез храна и най-вече чрез хранителни добавки може да бъде необходим, за да се осигури достатъчно количество на този витамин в организма.

Ползи за здравето от приема на ниацин

Подобрява нивата на мазнини в кръвта

Ниацинът може да помогне за подобряване на нивата на мазнини в кръвта чрез:

  • повишаване на HDL (добрия) холестерол
  • намаляване на LDL (лошия) LDL холестерол
  • намаляване на нивата на триглицеридите

Всичко това може да доведе до намаляване на риска от сърдечни заболявания. Необходими са високи дози ниацин, обикновено 1500 мг или повече, за да се постигне подобрение на нивото на мазнините в кръвта, което увеличава риска от изпитване на неприятни симптоми ако приемате обикновени хранителни добавки с ниацин. За щастие, при SEKAI Niacin Flush Free всички странични ефекти са сведени до минимум и можете да приемате по-висока доза, според индивидуалните си нужди.


Може да намали кръвното налягане

Една от ролите на ниацина е да освобождава простагландини или химикали, които спомагат разширяването на кръвоносните съдове, като по този начин се подобрява притока на кръв и се  намалява кръвното налягане. Ето защо ниацинът може да играе роля в превенцията или подпомагане лечението на високо кръвно налягане.


Може да помогне при лечение на диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което тялото ви атакува и унищожава произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. Някои изследвания показват, че ниацинът може да помогне за защитата на тези клетки и дори да намали риска от диабет тип 1 при деца, които имат по-голям шанс да развият това състояние. Ниацинът може да спомогне за понижаване на високите нива на холестерол, които са често срещани при хора с диабет тип 2. 


Засилва мозъчната функция

За да получи енергия и да функционира правилно, вашият мозък се нуждае от ниацин. Всъщност т. нар. мозъчна мъгла, или неспособността да се концентрирате и да задържите вниманието си на дадена задача, а дори някои психиатрични състояния са свързани с дефицита на ниацин. Лечението на някои видове шизофрения може да бъде подпомогнато с приема му, тъй като той помага за възстановяване на увредени мозъчни клетки, причинено именно от дефицита не веществото. Вече са проведени и изследвания, показващи потенциала на ниацина в превенцията, дори лечението на Алцхаймер, което увеличава неговата важност като добавка към поддържането на здравословен и качествен живот.


Подобрява здравето на кожата

Ниацинът помага за защита на кожните клетки от увреждане от слънцето, независимо дали се приема орално или се прилага външно под формата на козметичен продукт. Няколко изследвания са показали, че ниацинът може да помогне за предотвратяване на някои видове рак на кожата, включително немеланомния рак. Това е възможно, тъй като притежава антиоксидантни свойства и, както споменахме, помага за защита на кожата от уврежданията, причинени от слънцето. Ето защо, като част от хранителния ви режим или като добавка, ниацинът може да подпомогне здравето на кожата и да намали риска от развитие на някои видове рак на кожата.


За кого се препоръчва приемът на ниацин

Ниацинът е полезен суплемент, който може да бъде приеман от всеки, без да е на лице конкретно оплакване, с цел поддържане на добро и оптимално здраве. Различни изследвания показват, че поради благоприятните си ефекти, ниацин се препоръчва за прием и от хора страдащи или предразположени към сърдечни проблеми, диабет, висок холестерол или някои видове рак на кожата. 


SEKAI Niacin Flush Free - Премиум хранителна добавка с японско качество

SEKAI Niacin Flush Free е хранителна добавка, която се отличава със своята формула, осигуряваща пълен комфорт при прием. Една от основните причини да изберете тази добавка е, че не предизвиква страничните и неприятни ефекти, които повечето суплементи носят. Обикновено суплементите с ниацин причиняват зачервяване и чувство на парене по кожата, т.нар. "ниацин флаш" (от англ. flush). При SEKAI това е избегнато, благодарение на модерната формула на продукта. Така можете да се възползвате от ползите на хранителната добавка, без да се притеснявате, че ще причини дискомфорт.


Как работи SEKAI Niacin Flush Free

SEKAI Niacin Flush Free използва специална формула, която позволява постепенното освобождаване на ниацина в организма, което намалява възможността от неприятни симптоми като зачервяване. Това прави продукта идеален избор за хора, които търсят ефективен начин да поддържат нивата на ниацин в организма си, без да се сблъскват с неудобствата от неприятни странични ефекти.


Как да приемате SEKAI Niacin Flush Free

Препоръчителната доза на SEKAI Niacin Flush Free може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и цели. Минималната дневна доза е 1000 мг, но за постигане на най-добър ефект е препоръчително да се приемат 2000 мг ниацин на ден.


В заключение

Ниацинът е важен витамин за здравето на организма, като играе роля в редица биологични процеси. SEKAI Niacin Flush Free предлага удобен и ефективен начин за подпомагане на нивата на ниацин в организма без страничните ефекти, които повечето подобни добавки не могат да избегнат. Ниацинът е витамин и е подходящ за ежедневен прием като част от грижата за доброто ни здраве. Може да  се приема с цел превенция или при конкретни здравословни оплаквания, които споменахме в горните редове.