Съвременният забързан и често небалансиран начин на живот, както и необятната информация, до която имаме достъп, ни карат да се замислим и да потърсим ефективно решение, с което да подпомогнем здравето си. Знаем, че силната и оптимално функционираща имунна система е в основата на човешкото здраве, затова и логиката ни навежда на мисълта да използваме добавки, които подкрепят функцията ѝ. Но как можем да изберем и как да сме сигурни кое е най-доброто за нас, когато изборът е наистина огромен? Тук на помощ идва знанието и задълбочените изследвания за различните вещества и суплементи и как действат те за цялостното ни здраве и добро състояние.

Малко от хранителните добавки могат да се похвалят с ефективността и безвредността на монолаурина. С причина е наричан „естествен антибиотик“ и освен това е единственото вещество, което се бори с инфекции, като в същото време е напълно безопасно за консумация. Звучи повече от чудесно, нали? Нека разгледаме в детайли какво е монолауринът и защо да го включите в грижата за здравето си. Разберете и защо сме избрали точно SEKAI Monolaurin като един от най-ценните съюзници за имунната ви система.

Една от най-чистите и работещи хранителни добавки на пазара в момента е SEKAI Monolaurin. SEKAI е японска компания, производител на добавки с изключително качество и прецизност, характерни за страната на изгряващото слънце. Формулите на суплементите са стриктно изготвени, а вложените суровини са с най-високо качество и контрол за безопасност и ефективност. 


Какво представлява монолауринът

Монолауринът е органично вещество, което се извлича от лауриновата киселина, която е естествено съдържаща се мастна киселина в кокосовото масло и палмовите ядки. Процесът на извличане обикновено включва хидролиза, което води до разделението на мастните киселини. След това се изолира лауриновата киселина, която може да се конвертира в монолаурин чрез реакция с глицерин или други методи. Полученият монолаурин е познат със своите антибактериални и антивирусни свойства и се използва в различни продукти. Има широко приложение - в козметиката, като емулгатор или консервант, както и като хранителна добавка, оказваща ключова роля за укрепване на имунитета.


Източници на монолаурин

Най-голямо количество монолаурин се съдържа в кокосовото масло - около половината от състава му. Също така се съдържа в майчиното мляко, където е около 7%. Учените предполагат, че именно монолауринът, получен от кърмата, защитава новородените от инфекционни заболявания. Други естествени източници на монолаурин не съществуват. Ако организмът поради болест или повишени физически, умствени или емоционални натоварвания не може самостоятелно да синтезира достатъчно количество, дефицитът на монолаурин може да бъде попълнен само с качествени хранителни добавки.

Монолауринът е получил статус на безопасност GRAS от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). GRAS е абревиатура, която означава "Generally Recognized As Safe" (Общо признато като безопасно) и се отнася до статуса на хранителни съставки или добавки, които се признават за безопасни за употреба от страна на FDA. Когато една съставка е GRAS, тя не изисква одобрение преди пускането си на пазара.


Ползи от приема на монолаурин

Основната функция на монолаурин е борбата с различни инфекции. Той се справя добре както с патогенни бактерии, така и с вируси или гъбички. При взаимодействие с вирус, монолауринът се прикрепва към неговата обвивка, предотвратявайки проникването му в клетките. Най-силно въздействие оказва върху вирусите на грип, херпес, морбили, рубеола.

Много патогенни бактерии също биват неутрализирани при взаимодействие с монолаурин. Бактерицидното действие се проявява благодарение на проникването на веществото вътре в патогенните бактерии и разрушаването на вътреклетъчните връзки.

Важно е да се отбележи, че монолауринът не е лекарство и не оказва негативно въздействие на организма на човека. Това позволява продължителния му прием без странични ефекти.


Освен бактерициден, противовирусен и противогъбичен ефект, монолаурин притежава следните свойства:

  • Благоприятно въздействие при наличие на паразити - Монолауринът лишава паразитите от възможността да се движат, след което те естествено се изхвърлят от организма.
  • Подобряване на храносмилането - Монолауринът поддържа здравето на чревната микрофлора, което има цялостен благоприятен ефект върху здравето. Също таканякои изследвания показват, че монолауринът може да помогне за подобряване на храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества в червата. 
  • Нормализиране на метаболизма - Някои изследвания са показали, че монолауринът може да помогне за намаляване на нивата на някои липиди в кръвта, което може да подпомогне здравословния метаболизъм. 
  • Подмладяване на кожата - Монолауринът се използва в козметични продукти поради своите хидратиращи свойства и способността си да подпомогне здравето на кожата. Той може да бъде използван за намаляване на загубата на влага от кожата, което води до по-хидратирана и подмладена кожа. Допълнително, монолауринът се изследва за своите антибактериални и антивирусни свойства, които могат да бъдат полезни за борба с акне и други проблеми с кожата.
  • Нормализиране на емоционалното състояние -Предполага се, че монолауринът може да допринесе и за нормализирането на емоционалното състояние.


За профилактика на различни заболявания и укрепване на организма, приемът на монолаурин се препоръчва в следните случаи:

  • През периода на настинки и грип
  • При повишени физически, умствени и емоционални натоварвания
  • При проблеми с храненето и съня, тъй като това неминуемо ще доведе до отслабване на имунитета
  • При симптоми на имунодефицит
  • При хронична умора


За лечение на вирусни заболявания монолауринът може да се използва успешно при грип, херпес, варицела, рубеола, стоматит и др. Също така приемът му е особено ефктивен и при млечница, кандидоза, трихофития и др. Монолауринът се справя успешно с патогенни бактерии като стрептококи, салмонели, хламидии, стафилококи и др. 


Как се приема монолаурин

Капсулите трябва да се приемат 2–3 пъти на ден по време на хранене с достатъчно количество вода (200–300 милилитра). Избягвайте приема им с газирани или топли течности, тъй като капсулата може да се разтвори по-рано от необходимото. Между приемите трябва да се спазват максимално равни интервали. Много е важно да приемате редовно добавката. Ефективността намалява, ако пропуснете няколко дни. Максималната дневна доза монолаурин за възрастни е 3000 милиграма. 


Монолаурин при херпес

Монолаурин оказва едно от най-силните влияния именно върху вируса на херпеса. Той не е лекарствено средство, но помага за ускоряване на облекчаването на симптомите и възстановяване на кожата, ако се прилага едновременно с противовирусни лекарства. Ако искате да предотвратите появата на херпес, достатъчно е да приемате около 1000 мг монолаурин на ден. Ако вече усещате симптоми, предвещаващи появата на обрив, в първите няколко дни можете да приемате повишена доза – 1500–2500 мг.


Монолаурин при първи признаци на настинка

Приемът на монолаурин е желателно да започне още преди появата на първите симптоми, още щом започне сезонът на настинките и грипа. Това ще укрепи имунитета и ще го подготви за всякакви неприятности, като изчисти организма от вируси и бактерии. В такъв случай на ден са достатъчни 2 капсули по 500 мг.

Ако не сте взимали профилактична доза и вече усещате, че започвате да се разболявате, монолауринът също ще е ефективен. За няколко дни увеличете дневната доза до 1500–2500 мг. Ако състоянието се подобри, дозата може да бъде намалена, а курсът да продължи за профилактика. Ако обаче болестта вземе връх, може да продължите курса с повишена дозировка, като не бива да превишавате максималната доза от 3000 мг на ден. При прием на лекарствени препарати дозата монолаурин е добре да се намали до 1000 мг.


Финални думи

Монолауринът е един от най-ефективните и безопасни естествени антибиотици, който може да бъде от полза за здравето на всеки. Неговата способност да побеждава инфекциите и вирусите и да подобрява общото здравословно състояние го прави изключително ценна добавка. Нашият избор е японското качество, което SEKAI Katsuryoku предлагат. SEKAI Monolaurin е хранителна добавка, на която можете да се доверите и която ще направи точно това, което обещава!