Кверцетинът принадлежи към веществата, наречени флавоноиди или познати още като биофлавоноиди. Те са голяма група от растителни съединения, които са отговорни за ярките цветове на много плодове, зеленчуци и цветя. Притежават антиоксидантни свойства и се смята, че играят голяма роля в предпазването на организма от увреждане на клетките. Кверцетинът е сред най-известните флавоноиди и в последните години на пазара се появиха множество хранителни добавки. Нека разгледаме какво представлява кверцетин, за какво се използва и какви са позлите за организма от приема му.

Свойства на кверцетина

Кверцетинът действа като мощен антиоксидант и се бори със свободните радикали, които могат да нанесат множество щети на организма ни. Оксидативният стрес, причинен от свободните радикали, е отговорен за клетъчното увреждане, редица хронични заболявания, възпалителни процеси в тялото, както и за стареенето. Множеството проучвания, направени относно ефикасността на кверцетина, доказват, че той значително може да подпомогне имунната система и естествените съпротивителни сили на организма. Изключително популярен е като хранителна добавка в антиейдж борбата.

Против стареене

Както споменахме, вредното въздействие на сводобните радикали е отговорно и за клетъчното стареене. Въпреки, че процесът на остаряване е напълно естествен, науката се стреми да открие вещества, които могат да го забавят и най-вече да подобрят и увеличат продължителността и качеството на живот. Антиоксидантните свойства на кверцетина доказано работят точно в тази насока. Приемът му носи ползи и за здравето и младостта на кожата, намалява възпаленията, зачервяванията, сърбежа и дискомфорта, поддържа кожната бариера и нивата на хидратация, защитава от вредните UV лъчи.

Срещу алергии

Кверцетинът може да бъде полезен и срещу редица алергии, като сезонните например, тъй като намалява отделянето на химикалите, наречени хистамини. Те се произвеждат и освобождават от имунната система при алергична реакция. Кверцетинът може да намали неприятните симптоми като дразнене, кихане и сълзене на очите.

Сърдечносъдова система и кръвно налягане

Този ценен флавоноид предлага и много ползи за поддържане оптималното здраве на сърдечносъдовата система. Изследвания показват, че хората, които ежедневно приемат по-големи количества кверцетин, са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Също така, кверцетинът може да се използва като помощно средство при високо кръвно налягане, както и за намаляване нивата на лошия холестерол.

За подпомагане на имунната система

Този естестен флавоноид може да бъде от полза за лечението и профилактиката на редица вирусни инфекции. Приемът на кверцетин като хранителна добавка може да намали честотата и продължителността на боледуването при грип, настинка, инфекция на горните дихателни пътища. С антиоксидантното си действие намалява възпалителните процеси в тялото и подпомага имунната система в защитата на клетките от вирусите, спомага за правилното ѝ функциниране.

Кои храни съдържат кверцетин

Кверцетинът се среща в много растителни продукти. Най-богати на това вещество са каперсите, червеният лук, ябълките, боровинките, цитрусовите плодове, червеното вино, някои видове чай и др. Наличността на полезното веществото и концентрацията му зависят от начина на отглеждане на растенията, от почвата и от други външни фактори. Също така, различните части съдържат и различно количество кверцетин.

Как се приема кверцетин и колко време се пие

Най-добрият начин да си набавим полезни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, е чрез приема на разнообразна и здравословна храна. За съжаление обаче, колкото и да се стремим към здравословен и балансиран режим, в повечето случаи не е достатъчно. Ако искаме да видим истински ефект върху здравето си или да подпомогнем организма си по време на боледуване, е препоръчително да приемаме хранителни добавки. Дневният прием на кверцетин варира между 500 mg и 1000 mg, като е препоръчително да следвате препоръките на производителя или да се консултирате с медицинско лице ако имате колебания дали трябва и как да приемате кверцетин. Периодът за прием също е индивидуален и зависи изцяло от нуждите на организма ви.


В заключение можем да кажем, че кверцетинът е едно от новите оръжия в борбата срещу стареенето. Има силни антиоксидантни и защитни функции за организма ни. Тъй като е естествено съединение, можете да го закупите под формата на хранителна добавка.