Билката котешки нокът е позната от векове. Тя е сред най-добрите и ефикасни природни имуностимуланти. Но освен, че действа имуноукрепващо и антивирусно, това растение има още множество ползи за човешкия организъм, които ще разгледаме в следващите редове.

 

Какво е котешки нокът и защо се нарича така

Котешкият нокът (от англ. Cat’s Claw) е билка, използвана още от древността. Тя е вид увивно растение, произхождащо от Южна и Централна Америка. Наименованието му идва от твърдите шипообразни форми, наподобяващи котешки нокът, които растат по стъблото му и служат за захващане на растението. Среща се и с намеинования като саменто, уна де гато, и др. Още древните инки откриват ползите, които котешкият нокът носи и използват билката в своята традиционна медицина.

Билката се дели на два вида - Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis, като те се различават според свойствата си и употребата  в медицината. Тъй като Uncaria tomentosa има повече лечебни и полезни свойства, тя е по-разпространената форма, докато Uncaria guianensis се използва предимно за лечение на открити рани.


Невероятните ползи от билката котешки нокът

Приложенията на котешкия нокът са многобройни. Ако се питате какво лекува билката и дали е подходяща хранителна  добавка за вас, ето някои от нейните ползи:

 

·         Повишена имунна функция

Котешкият нокът е мощно природно средство, което има силни имуностимулиращи свойства. Според множество клинични проучвания, тази билка е много по-ефикасна от други популярни като ехинацея например. Съдържа множество растителни лечебни химикали, които оказват благоприятно влияние върху човешкия организъм. Котешкият нокът се нарежда на челните места сред билките стопиращи инфекциите.   

·         Антиоксидантни свойства

Освен имуностимулиращо действие, котешкият нокът е познат и със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, неутрализиращи вредното въздействие на свободните радикали в тялото. Голяма част от болестите се причиняват именно от свободните радикали, ето защо тази билка намира широко приложение в лечението и превенцията на множество инфекции и заболявания. 

·         Възстановяване на увредено ДНК

Това е едно невероятно свойство на котешкия нокът. Проведени изследвания показват невероятни резултати върху хора, които са били подложени на химиотерапия, един от чиито странични ефекти е увреждането на ДНК на здрави клетки. При всекидневния прием на котешки нокът, резултатите са впечатляващи, тъй като показват значително намаляване на увредена ДНК, възстановяване на вече повредена, както и повишено ниво на бели кръвни клетки, които са основните защитници на организма ни срещу болестотворните агенти.

·         Високо кръвно налягане

Котешкият нокът може по естествен начин да благоприятства намаляването на високото кръвно налягане. Освен това, билката подобрява кръвообращението и може да предотврати образуването на тромби в мозъка, сърцето и артериите.

·         Храносмилателни проблеми

Билката има отлични свойства за прочистване на стомашно-чревния тракт. Подпомага облекчаването на множество състояния и заболявания на червата и стомаха като язва, гастрит, синдром на раздраненото черво и др. Смята се, че има ползи и при лечение на болестта на Крон – възпалително заболяване на храносмилателната система.

·         Бори раковите клетки

Изследвания показват, че котешкият нокът може да помогне в унищожаването на ракови и туморни клетки. Кората на растението има антимутагенен и антипролиферативен ефект и може да предотврати растежа на някои видове ракови клетки, което го превръща в потенциално средство за профилактика и съпътстващо лечението на онкологични заболявания.

·         Против артрит

Като хранителна добавка котешкият нокът често се използва за подпомагане на здравето на ставите. Може да намали възпалението и болката, също да подпомогне мобилността. Това го прави ценен помощник в лечението на ревматизъм и други заболявания на ставите. Противовъзпалителните свойства на котешкия нокът могат да бъдат ефективни и за облекчаване състоянието на артрит.

·         Херпес

Херпес вирусът може да присъства пасивно в организма на човек през целия му живот. Обикновено при понижени защитни функции на имунната система той се активира и е причина за появата на познатите ни неприятни мехури. Поради своите антимутагенни и антихерпетични свойства, както и имуностимулиращите си функции, билката се използва в лечението на херпеси.

 

Колко време се пие котешки нокът

Хранителната добавка е препоръчително да се приема като допълващо средство към вече започнато лечение или като профилактика срещу вирусни заболявания и за подсилване естествените защитни функции на организма. Следвайте указанията за прием, посочени на избрания от вас продукт.

 

Финални думи

Много хора се обръщат към лечебните дарове на природата в търсене на лек срещу някои болести или просто за да повишат имунитета си и да се предпазаят от вирусите. В днешно време, когато медицината, науката и технологиите са толкова развити, можете да си набавите естествени и натурални хранителни добавки под формата на капсули, таблетки, капки и др. Това е далеч по-удобен вариант от варенето на билкови отвари всеки ден, а и концетрацията на полезни и активни вещества е по-прецизно и точно дозирана. Ако искате да подкрепите организма си и да подсилите по естествен път имунната си ситема, ето и някои предложения за хранителни добавки с котешки нокът, които да включите в ежедневието си.