Коензим Q10 (CoQ10), известен още като убихинон, е съединение, намиращо се във всички клетки в човешкото тяло. Той е от съществено значение за производството на енергия в клетките, подпомага имунната система, има антиейдж свойства. В тази статия ще разгледаме какво е CoQ10, какви функции извършва в тялото ни и какво го прави толкова важен.

 

Какво е коензим Q10?

Коензим Q10 е един от най-важните коензими, необходими за производството на енергия в нашите клетки. Той е важен компонент на митохондриите, силно концентриран е и в сърдечния мускул, бъбреците и черния дроб. Коензим Q10 играе важна роля в производството на АТФ (аденозин трифосфат), който се използва като основна енергийна единица от клетките ни. Това означава, че без достатъчно количество CoQ10, те няма да могат да произведат необходимата енергия, което може да доведе до умора и множество други проблеми. CoQ10 играе важна роля и в метаболизирането на въглехидратите и мазнините. Притежава антиоксидантни свойства, което означава, че помага в борбата срещу свободните радикали, които могат да предизвикат клетъчно увреждане и редица заболявания. Коензимът е изключително важен за цялостното здраве и за живота, а нивата му влияят и на процеса на стареене, както и върху сърдечносъдовото здраве. Човешкият организъм синтезира коензим Q10, но с напредване на възрастта, естественото му производство намалява. Ако искате да снабдите тялото си с оптимални количества, се препоръчва прием на хранителни добавки, както и консумацията на храни, богати на CoQ10 като риба и хайвер, телешки и свински черен дроб, червени меса, броколи, спанак и др.  

 

Какви са ползите от приема на коензим Q10?

Коензим Q10 има множество ползи за здравето ни, ето някои от тях:

  • Сърдечносъдово здраве - CoQ10 е особено полезен за хора със сърдечносъдови заболявания. Коензимът помага за поддържането на нормалната функция на сърцето и кръвоносната система, като подпомага кръвообращението и спомага за регулиране на кръвното налягане. 
  • Подобрява имунната система - CoQ10 играе важна роля в поддържането на имунната система на тялото, като помага в борбата с инфекции и заболявания. 
  • За здрава и красива кожа - Коензим Q10 е известен със своите антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на кожните увреждания, причинени от свободните радикали. Това може да доведе до подобряване на здравето на кожата и да предотврати ранната поява на бръчки. 
  • Подпомага спортната издръжливост - Коензимът е важен за клетъчното дишане - процесът на производство на енергия в клетките на тялото. С приема на CoQ10 се увеличава производството на енергия в мускулите, което може да подобри спортната издръжливост. Също така може да намали болката в мускулите след тренировка, както и да съдейства за по-качественото възстановяване след спорт.
  • Спомага здравето на мозъка - Някои изследвания показват, че CoQ10 може да има положителен ефект върху здравето на мозъка, като подпомага когнитивните функции и намалява риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

 

Кой е най-добрият коензим Q10 и как да изберем правилната хранителна добавка

За да се възползвате от предимствата, които CoQ10 може да ви донесе, трябва да се спрете на хранителна добавка от доказан производител. Освен полезна информация за действието и ползите от коензим Q10, ние можем да ви предложим и най-добрите и най-ефективни хранителни добавки, така че ако сте решили да се погрижите за здравето си, приемайки CoQ10, погледнете нашите предложения по-долу.