Многобройни проучвания показват, че хормоните имат директен ефект върху апетита и това колко мазнини ще складирате по корема и ханша си. В тази статия ще ви покажем 4 начина как да регулирате тези хормони, за да постигнете по-бързи резултати.

Основната причина, че хората не отслабват, е не липсата на силмна воля, а това че изначално хранителният им режим не е подходящ.

В началото на диетата всички са ентусиазирани, но не осъзнават, че техният хормонален баланс не е норма, за да постигнат желаните резултати. Истината е, че отслабването зависи от състоянието на хормоните ви. Проучванията показват, че хормоните играят ключова роля в усещането на апетит и това колко мазнини ще складирате в мастните депа. Нека разгледаме 4-те основни хормони, които регулират теглото.

 

      

 

   

    1. Лептин 

    

Лептинът е най-важният хормон в тялото, който се отнася до горенето на мазнини и има пряко въздействие върху способността на тялото да използва за енергия мазнините.

Нивото на лептин, което се проивежда в тялото ни, се контроли от 2 основни фактора:

 • Лептинът се освобождава от мастните клетки в тялото, така че количеството мазнини в тялото играе важна роля в секренирането на този хормон. Хората с повече мазнини имат по-високо ниво на лептин.
 • Вторият фактор, който определя нивото на лептин в кръвта, е приемът на калории. Намалявайки приема на калории, намалява и лептинът, независимо от телесните мазнини.

Едно проучване показва, че хората с наднормено тегло имат 4 пъти по-високо ниво на лептин в сравнение с хората с нормално тегло. Сигурно си мислите, че хората с наднормено тегло и високо ниво на лептин, трябва да консумират по-малко храна. Но истината е, че при тези хора тялото не функционира по правилния начин. Това състояние се нарича лептинова резистентност. Това, което всъщност се случва, е че лептиновата функция се влошава при хората с наднормено тегло и през мозъка им не преминава сигнал и мозъкът не осъзнава, че вече има достатъчно енергия. По-просто казано, мозъкът си мисли, че има нужда от още храна, докато всъщност няма.

От друга страна при хората, които са на диета по-дълго време, се получава потискане на нивото на лептина, което също ги кара да ядат повече. С всеки допълнителен килограм, с който отслабвате, нивото на лептин намалява, което прави отслабването още по-трудно. Това е така, защото когато тялото свикне да приема малко калории, тялото възприема мастните депа като жизнено важно нещо за оцеляване. Колкото повече килограми губите, в толкова по-голяма „опасност” тялото си мисли, че е и прави по-нататъшното отслабване още по-трудно.

 

Има 5 начина как да регулирате нивото на лептин:

 

                               

 1. Консумирайте противовъзпалителни храни.
 2. Тренирайте редовно, независимо от продължителността и интензивността на тренировката.
 3. Премахнете всички захарни напитки и транс мазнини.
 4. Спете поне 8 часа всяка вечер.
 5. Ако спазвате нискокалориен режим на хранене, на всеки 10-12 дни правете по едно мръсно хранене, за да възстановите нивото на лептин.

 

       

 

      2. Кортизол

 

Кортизолът е по-популярен под името „хормон на стреса”, тъй като тялото го освобождава, когато е под стрес. Както и много други хормони, той е жизненоважен за оцеляването ви. Ако имате хронично високо ниво на кортизол, това може да доведе до преяждане и покачване на килограмите.

Ето как да контролирате нивото на кортизол:

Ограничете храните с високо съдържание на въглехидрати. Вместо това консумирайте хранене, богато на протеин и мазнини, като яйца с бекон, например. Това е така, защото когато се събудите, нивото на кортизол е високо. Приемът на храни с високо съдържание на въглехидрати води до пикове на инсулина. Комбинцията между тези два хормона – инсулин и кортизол, води до увеличаането на складираните мазнини. За да предотвратите това е много важно да се наспивате достатъчно.

Хранете се здравословно и балансирано, не орязвайте калориите си прекалено много. Научете се да приготвяте храната си сами, това ще ви спести много пари, а и винаги ще знаете какво ядете.

Слушайте релаксираща музика. Многобройни проучвания показват, че слушането на музика и медитирането намаляват значително нивото на кортизол.

 

       

 

      3. Инсулин

 

Когато се храните, тялото освобождава инсулин, за да поддържа кръвната захар в здравословно ниво. Инсулинът взема допълнителна глюкоза, която тялото създава от кръвообръщението в черния дроб, мускулите и мастните депа. Инсулинът е нож с две остриета, защото не само че изнася излишната кръвна захар от кръвообращението, но и може да допринесе за увеличаването на мастните депа.

Когато спазвате нисковъглехидратна диета, приемът на въглехидрати в правилното време или периодичното гладуване, са начинът да постигнете целите си.

А ето и как да контролирате нивото на инсулин:

 • Консумирайте въглехидрати в правилното време на деня
 • Консумирайте по-малко количество въглехидрати
 • Тренирайте редовно
 • Консумирайте повече полезни мазнини, особено сутрин
 • Ограничете приема на захарни храни и напитки

     

     

 

       4. Грелин

 

Грелинът е хормонът, който регулира глада. Когато стомахът ви е празен, изпраща сигнал до мозъка, че е време да яде нещо. Нивото на грелин е в най-висок пик преди да се нахраните и час след като сте се изяли храната си. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло понижават минимално нивото на грелин. Това е така, защото хипоталамусът не изпраща достатъчно силен сигнал до мозъка, за да преключите да се храните, което води до преяждане.

Ако искате да регулирате нивото на грелин, ето какво трябва да направите:

Премахнете изцяло всички напитки със захар – енергийните напитки и особено високофруктозният царевичен сироп. Това ще увеличи нивото на грелин след хранене. Добавете повече протеин в закуската си и пийте повече вода.