Замисляйки се какво е необходимо за възстановяването на тялото, първото, което ни идва на ум, е сънят. Но доста често забравяме, че за да е пълноценно това възстановяване, трябва да има гориво – въглехидрати под формата на гликоген в черния дроб, мазнини, складирани в мастните клетки и разбира се, аминокиселини, които да възстановяват мускулните влакна след тежки натоварвания. Кои са добавките, които  може да приемаме преди лягане за най-добро възстановяване и  загуба на мазнини?

Трите добавки, които може да приемате преди сън, ще помогнат на мускулите ви да се възстановяват по-бързо и ще предотвратят загубата на мускулна маса, докато в същото време увеличите горенето на подкожни мазнини.

 

Казеин

Освен факта, че протеинът е незаменимият макро-нутриент за изграждане на мускулна маса, той спомага и за горенето на повече мазнини! В сравнение с въглехидратите и мазнините, за протеинът се използва повече енергия при храносмилането. Всеки път, когато ядете храни, богати на протеин, вие горите калории. През 2009г учените публикуваха информация в American Journal of Clinical Nutrition, в което мъже и жени са се придържали към високобелтъчна диета (25% от общите калории за деня идвали от протеина). Също така било ясно, че протеинът е казеин. Участниците съобщили, че усещали по-малко глад през деня, а тестовете показали, че те горяли повече калории, особено през нощта, в сравнение когато се хранели с по-малко протеин (10% от калориите за деня).

Препоръчителен прием:

Приемайте  30-40гр мицеларен казеин около час преди да си легнете. Казеинът се усвоява бавно и ще поддържа тялото ви в постоянно анаболно състояние през нощта. Добра идея е и да прибавите 20гр казеин в храненето си 2-3 часа преди тренировка.

 

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Конюгиранара линолова киселина е представителното име на група полезни натурални мазнини, които спомагат горенето на мазнини и стимулират мускулния растеж.  Те са свързани с омега-6 мастните киселини и се срещат в млечните продукти, яйцата, агнешкото и телешкото месо. Не се синтезират в тялото, затова трябва да ги приемаме чрез храната или чрез хранителните добавки.

Изследванията показват, че линоловата киселина не само подпомага разграждането на мазнините, но и засилва метаболизма. Това не само ще ви помогне да горите повече мазнини, но и ще ви предпази от загубата на мускулна маса.

Препоръчителен прием:

Приемайте 2-3гр CLA с протеиновия шейк преди лягане. Също и 2-3гр, когато се събудите.

Резултатите от CLA не се забелязват бързо, както при приема на други добавки, но ако бъдете постоянни, много скоро ще усетите разликата.

 

Гама аминомастна киселина (GABA)

Гама аминомастната киселина е аминокиселина и основният инхибиторен невротрансмитер в мозъка, което значи, че участва в предаването на нервните импулси. Това означава, че тази аминокиселина се свързва с централната нервна система и действа успокояващо. Това е една от главните причини защо трябва да приемате GABA  вечер – за по-добър сън и възстановяване. Друга важна причина, базирана на няколко изследвания, е, че аминомастната киселина спомага освобождаването на хормона на растежа (GH). По-голямото количество растежен хормон по време на сън, не само ще забърза възстановяването и растежа на мускулите , но ще засили и загубавата на мазнини.

Препоръчителен прием:

Приемайте 3-5гр GABA преди сън

Тази комбинация от добавки ще забърза мускулното възстановяване и загубата на мазнини. Но не забравяйте, че добавките сами по себе си няма да свършат цялата работа. Добрата балансирана диета, достатъчното време за почивка и ползотворните тренировки са ключът към бързото възстановяване и мускулен растеж.