Студеното време превърна ли се в твоето извинение да спреш тренировките? В следващите редове ви даваме 6 съвета как да не губите мотивация по време на по-студените месеци:

 

       1. Съсредоточи се върху наградите

       

Всички знаем колко е лесно да отложиш тренировката и да се скриеш под завивката в хладната тъмна сутрин. Ето защо трябва да си припомниш силата на упражненията.

Може би бихте искали да управлявате стреса по по-здравословен начин  или да се чувствате пълни с енергия, вместо да заспите на бюрото си. За да останете фокусирани, напишете всички ползи, които получавате от спортуването, на лист хартия и го поставете там, където ще го виждате всеки ден.

В проучване на Обединеното кралство  публикувано в „Списанието по здравна психология“  хората, които спортуват, се чувстват по-добре както физически, така и психически.

 

       2. Намерете подходящия момент

       

Ежедневието  на всеки е с различна динамика, така че намерете време за активност, която е подходяща за вас. Ако списъкът ви със задачи е пълен за деня, ранната сутрешна тренировка може да бъде най-доброто ви решение, тъй като няма да се налага да губите време, като имате изтощителни дебати със себе си за това дали ще тренирате по-късно или не!

За да направите нещата още по-лесни, подгответе екипировката си за фитнес още от предната вечер.

 

       3. Предизвикайте себе си

        

Запишете се за разходка или забавно бягане – набирането на средства за кауза, за която ви е грижа, е голяма мотивация. Ще се радвате на подкрепата на колеги - членове на екипа и ще се възползвате от безплатни програми за обучение. Най-хубавото е, че поемането на ангажимент сериозно ще увеличи усилията ви за постигане на по-високо ниво и цели.

Започнете  да търсите събития, които съответстват на вашите интереси и способности. След като имате определена дата ще се мотивирате да започнете да се подготвяте.

 

       4. Променете мелодията на телефона си

       

Музиката може да ви помогне да останете мотивирани по време на тренировка.

Изследванията от Училището по спорт и образование в Лондонския университет "Брунел" разкриват, че тренировката с подходяща музика може да ви разсее от типичните симптоми на умора, като задух и бърз сърдечен ритъм.  

С хубава музика тренировките ще се превърнат в наслада.

 

       5. Не позволявайте да бъдете тъжни

        

Лошото време и липсата на слънчева светлина може да понижи нивата на серотонин на мозъка, така нареченият хормон на щастието. Този дисбаланс може да предизвика сезонно афективно разстройство (САР) - състояние,  характеризиращо се с лека депресия, липса на мотивация и енергия.

Редовните  упражнения насърчават тялото да освободи ендорфини, които могат да повдигнат настроението ви. Това помага да се борите със  стреса, който често ни придружава в студеното време. Така че не спирайте да се движите!

 

       6. Превърнете упражненията  в приоритет

       

Не си мисли,а просто направи!

Спортуването не трябва да се превръща в нещо, което просто трябва да отбележите в списъка си със задачи, а в приятна част от ежедневната ви рутина, точно като миенето на зъбите.

Колкото по-успешни сте в придържането към редовни тренировки, толкова по-добре ще се чувствате и ще искате да надграждате.