Повечето хора категоризират храната като здравословна и нездравословна. Но това не е много точно разделение. Всяка храна в умерено количество може да бъде вредна за организма. По този начин и всяка храна в умерено количество носи здравословни ползи.

Тялото функционира най-добре, когато е в равновесие. Това равновесие се разваля, когато приемаме повече храна от необходимото и може да причини сериозни здравословни проблеми.

Тялото освобождава различни хормони за всички процеси, които се случват и реагира на различно количество храна по различен начин. За пример ще дадем, че ако изядете 10 шоколада, няма да има същата хранителна стойност , ако изядете 10 банана. Има храни, които не са здравословни, но ако ги консумирате в умерено количество, няма да има никакъв проблем за тялото.

 

       1. Яйца

       

Наистина не разбираме защо яйцата имат толкова лоша репутация. Много хора твърдят, че честото консумиране на яйца може да увеличи нивото на холестерол в кръвта. Но това е много далеч от истината. Всъщност, яйцата съдържат пълен спектър от аминокиселини – най-важните вещества за нормалната функцията на тялото и изграждането на мускулите. Освен това яйцата се включват отлично в режима на хората, които не ядат месо. Освен аминокиселини, яйцата съдържат много витамини, минерали и мазнини, които ще ви държат сити през целия ден.
 

        2. Червено месо

        

Друга храна с доста лоша репутация е червеното месо. Навсякъде се пропагандира, че честата консумация на червено месо увеличава риска от сърдечни заболявания. И отново нека си припомним правилото за уморенето консумиране на храна – ако консумирате червено месо без да прекалявате, ще предоставите на тялото си много полезни вещества като протеин и желязо. Всъщност, червеното месо в малки порции се използва като задължителна храна в много режими за отслабване.
 

       3. Картофи

        

За жалост, няма много хранителни режими за отслабване, в които да присъстват картофите, което според нас е огромна грешка, защото те имат висока хранителна стойност – съдържат много калий и витамин C. Тайната тук е как ги приготвяте – ако ги сварите и ги изядете студени (в умерени количества, разбира се) ще подпомогнете значително растежа на мускулите си. Но ако консумирате пържени картофи или чипс, това със сигурност е лош избор на храна, който ще забави процесите на загуба на мазнини и изграждане на чиста мускулна маса.

 

       4. Плодове

        

Може да ви се струва шокиращо, но плодовете също се славят с лошо име. Това се дължи на високото съдържание на захар. Но за радост, това не бива да ни притеснява, защото плодовете са едни от най-богатите на хранителни вещества храни. Съдържат много витамини, фибри и минерали, които подпомагат значително процеса на отслабване.

Затова всеки път, когато изпитате глад за сладко, може да консумирате плодове. Това е чудесен и здравословен начин да заситите глада и да предотвратите преяждането по-късно.
 

       5. Сирене

       

За сиренето също няма добро мнение заради високото съдържание на мазнини, но хората забравят да споменат, че в сиренето има високо съдържание на калций, което е от голяма полза за правилното функциониране на тялото и здравината на костите. Освен това приемът му в умерено количество, ще подобри представянето ви по време на тренировка.
 

Това, което всички трябва да запомним е, че умереността е ключът към здравословния начин на живот и позволявайки си да задоволим някои наши слабости, ще ви позволи да бъдете по-последователни в режима си.

Парче шоколад няма да развали постигнатия до момента ефект, дори би могло да ви мотивира още повече!