За вас вече не е ново това, че в интернет циркулират тонове погрешна информацията относно всичко свързано с фитнеса. Сега ще говорим за това как да изградите огромни мускулести ръце и ще развенчаем някои от най-често срещаните митове относно това. Нека видим!
 

       1. Не може да изградите големи ръце като тренирате с много повторения

       

Това не само, че е лъжа, но и дори напротив – използването на този похват ще даде отлични резултати, когато искате да изградите големи мускули. Под „много повторения” имаме предвид 15-20 повторения в една серия. Когато правите изолирани упражнения като сгъване на бицепс или разгъване на трицепс, най-добрият вариант е да не падате под 12 повторения в серия. Но това е само нашето предложение към вас. Може да правите по колкото си повторения искате. Всичко в диапазона между 6 и 20 повторения работи.
 

       2. Трябва да правите само изолирани упражнения

       

Това е крайно погрешно! Ако се поразходите из фитнесите в града, в който живеете, и се огледате в хората, ще забележите, че всички правят главно изолирани упражнения и все пак имат слаби ръце. Като голяма мускулна група, е препоръчително да тренирате ръцете си тежко и с комбинирани упражнения. Това е най-добрият начин да увеличите мускулната си маса.
 

       3. Изолираните упражнения не дават ефект

       

Това може би ви звучи в пълна противоположност с горната точка, но това, че изолираните упражнения не трябва да са фокуса в тренировъчната ви програма, това не означава, че те са изцяло безполезни. Ако изграждането на големи ръце е това, към което се стремите, нека 10% от тренировката ви да бъде с изолирани упражнения. Колкото повече мускулна маса имате, толкова по-добре ще ви се отразяват изолираните упражнения. Това е така, защото има генетически лимит за това колко големи може да станете.

Ако сте слаб и имате дълъг път за изминаване, трябва да се фокусирате изцяло върху многоставните упражнения, за да изградите мускулната си маса, колкото се може по-бързо.

Ако тренирате сериозно по-малко от 2 години, може да правите сплит 90/10 – комбинирани упражнения/изолирани упражнения. Ако тренировъчният ви опит е 3-5 години, то може да правите 80/20. Ако пък сте Хълк и тренирате повече от 6 години, може направо да преминете към 60/40. Заключението е, че колкото повече стаж имате в залата, толкова повече ползи може да извлечете от изолираните упражнения.
 

       4. Тренировката ви трябва да е с голям обем

        

Не е вярно, че единственият начин да имате големи ръце, е като правите тренировки с голям обем. Бицепсът и трицепсът не са големи мускули, затова не се нуждаят от прекалено много стимулация, за да растат. Ако ги тренирате повече от необходимото, няма да могат да се възстановят добре.
 

       5. Не може да изградите големи ръце, ако правите тренировки за цяло тяло

        

Тренировките за цяло тяло станаха доста популярни по целия свят и са чудесен начин да развиете мускулатурата на цялото си тяло. Но е истина, че не е най-добрият начин да направите големи ръце. Имате нужда да изпълнявате специализирана тренировъчна програма, в която да наблегнете на ръцете си. Най-важното нещо, което трябва да не забравяте, е, че ключът към големите ръце, е да ги тренирате често.

Главната ви цел е да стимулирате мускулите си възможно най-често, като разбира се, им давате достатъчно време да се възстановят добре. Точно затова трябва да тренирате ръцете си интензивно и често.

Достатъчно е да тренирате ръцете си 3 пъти седмично. Включвайте избутващи и издърпващи упражнения. Не е нужно обемът на тренировката да е прекалено голям, важно е да тренирате интензивно.