И вие ли сте един от тези хора без късмет, които имат бавен метаболизъм? И вие ли изпитвате затруднения със свалянето на килограми или сте от онези щастливци, които могат да ядат каквото си поискат без да трупат мазнини?

Бързината на метаболизма ни е генетично заложена, но има няколко начина как да го забързаме и да увеличим количеството енергия, което е необходимо на тялото ни, за да изпълнява функциите си.
 

     

 

               1. Консумирайте по-голямо по обем хранене след дълъг период, в който не сте приемали храна

 

Лептинът е хормон, който казва на мозъка ви кога тялото ви има нужда от храна и контролира глада. Когато нивото на лептин е ниско, се чувствате гладни и обратното. Само след седмица на диета нивото на лептин намалява с 50%, но за да се покачи отново са необходими от 12 до 24 часа. Поради тази причини консумирането на висококалорично ястие (не вредна храна, а здравословна) след по-дълъг период, в който не сте приемали храна (като например докато спите), е начинът да стабилизирате нещата.
 

       

 

                2. Увеличете количеството протеин, което приемате

 

Консумирането на повече протеин – месо, белтъци, котидж сирене, риба и протеин на прах, ще увеличи производството на глюкагон в тялото. Този хормон увеличава чувствителността към инсулин на мускулите и другите тъкани, което понижава секрецията на инсулин, защото не се нуждаете от много инсулин за транспортиране на хранителните вещества в клетките, ако те са много чувствителни към инсулина. С други думи, за да горите повече мазнини, трябва да консумирате повече протеин.
 

     

 

               3. Ограничете преработените зърнени храни и захарта

 

Преработените зърнени храни като паста, бял хляб, всякакви изделия от тесто и сладки увеличават нивото на инсулин в тялото. Инсулинът има обратното на хормона глюкагон действие и неговата роля е да улесни пренасянето на глюкоза в клетките. Колкото повече въглехидрати с висок гликимичен индекс консумирате, толкова повече инсулин произвеждате, за да се справи с глюкозата в кръвта. Колкото повече инсулин произвежда тялото ви, толкова повече мазнини ще имате. Вместо това консумирайте въглехидрати с нисък гликимичен индекс като плодове и зеленчуци, които съдържат фибри, пълнозърнеста паста и пълнозърнест хляб.
 

     

 

                  4. Пийте зелен чай

 

Проучванията показват, че зеленият чай забързва метаболизма с 4%  за период от 24 часа и намалява движението на глюкоза в мастните клетки, което предотвратява високите пикове на инсулина и трупането на мазнини. Освен за отслабването, зеленият чай намалява и производството на лош холестерол, намалява апетита и инхибира растежа на раковите клетки.
 

       

 

 

                   5. Пийте повече вода

 

Водата помага на тялото да метаболизира складираните мазнини. Пийте минимум 2-4 литра вода на ден в зависимост от физическата си активност.

  1. Приемайте метаболитни бустери

Някои храни и билки действат като метаболитни бустери. В сравнение с другите храни те се нуждаят от повече енергия, за да се храносмилат и с това помагат на тялото да забърза метаболизма.