Веднъж направите ли избора да отслабнете и да започнете здравословен начин на живот, мислите, че нещата ще станат много лесно. Но понякога, особено в началото, нещата не са никак лесни. С всяка изминала година, учените откриват нещо ново за това как функционира тялото ни и всичко, което сме си мислили, че знаем за правилното хранене отива с главата надолу. И ние сме в положение, в което се чудим какво да правим.

Вече със сигурност знаем, че здравословните мазнини и комплексните въглехидрати са важна част от балансираното хранене и нисковъглехидратните и нискомазнинни диети освен, че са безполезни, могат да бъдат и вредни.

Възможно ли е да има и други храни, които се крият под етикета „здравословни”, а всъщност крият рискове за фигурата и здравето ни?

Да, има!

Ето списък на 4 храни, които са здравословни, само и единствено, когато си ги приготвим сами вкъщи. В противен случай – купени от магазина, те са пълни с добавена захар, мазнини и се превръщат в абсолютно хранително бедствие.
 

1. Зелени напитки

За повечето от нас зеленчукови сокове са ужасни на вкус. Производителите обаче не са глупави – те знаят това и поради тази причина добавят плодове в соковете си, което вдига съдържанието им на захар.
 

2. Балсамов оцет

Много хора прибягват балсамовия оцет като заместител на салатените дресинги. Проблемът е, че повечето търговски марки правят оцета си от бяло вино, добавят оцветители и сгъстители като карамел, царевично нишесте и смола. Тези съставки повишават съдържанието на захар. Защо не опитате нешо по-просто? Овкусете салата си със зехтин.
 

3. Протеинови шейкове

Протеинът е нещото, което е от най-голямо значение, когато искаме да свалим килограми. И протеиновите шейкове изглеждат като най-добрия начин да консумирате достатъчно количество. Проблемът тук е, че повечето комерсиални продукти съдържат захар, изкустени подсладители, соя, мляко и още куп неща, които да удължат срока на годност на продукта. Винаги преглеждайте внимателно етикетите на продуктите!
 

4. Йогурт

Обикновеното кисело мляко има остър вкус, който не е за всеки. Поради тази причина повечето марки добавят захар, плодове, мед и какво ли още не, за да подобрят вкуса. Една кофичка плодове мляко може да съдържа толкова калории, колкото парче шоколадова торта. Неподсладеният обикновен гръцки йогурт е най-добрият вариант. Той е отличен източник на протеин, здравословни мазнини и пробиотици. Ако все пак не ви допада на вкус, може да добавите пресни или замразени плодове.