В наши дни постоянно слушаме за супер храни и това определение се прибавя към доста храни и винаги означава едно и също нещо. Натурална храна, която е невероятно здравословна и може да подобри здравето по много начини. Някои от най-популярните храни, определяни като „супер храни” са беритата, зелен чай, лук, куркума и т.н. Но не ви е идвало на ум за още една храна, която определено е супер.

Здравословните ползи, които може да извлечете от консумирането на чесън са многобройни. Повечето от тях се дължат на съединението кверцетин. Това е мощен флавоноид – вид антиоксидант, който има много ползи за тялото и предпазва клетките от щетите, нанесени от свободните радикали.

Лукът е един от най-добрите източници на това мощно съединение.Освен това те съдържат високо количество витамин C, витамин B6, сяра, манган, фолиева киселина, фибри и калий. Тази комбинация от съединения предоставя на организма многобройни ползи за здравето. През последните няколко години, учените започнаха да разкриват тайните, които крие лукът. А някои и най-големите ползи от тях:

                                                                                                                                                                                                                                                                           

      1. Намалява риска от развитието на рак

 Има няколко проучвания, които свързват кверцетинът с намаления риск от развитието на рак. Едно от тях установява, че комбинирането на лук и куркума намалява       количеството на пред-ракови лизии в черата, което намалява риска от рак на дебелото черво. Друго проучване открива, че жените, които консумирате повече лук и         чесън имат по-малък риск от развитие на рак ан гърдата.

 

       2. Подобрява оралното здраве

Въпреки че консумирането на лук се свързва с неприятния дъх, той е полезен за зъбите. Дъвченето на суров лук доказано подобрява здравината на зъбите и убива бакетриите, които могат да предизвикат кариеси.

 

      3. Подобрява здравето на сърцето

Консумирането на лук доказано подобрява здравето на сърдечно съдовата система. Учените установяват, че кверцетинър има огромния потенциал значително да намали високото кръвно налягане при хора с хипертония. Сярата в лука намалява нивото на лошия холестерол и подобрява здравето на червените кръвни клетки.

 

        4. Противовъзпалителни качества

Кверцетинът, който се съдържа в лука, има мощни противовъзпалителни свойства. Той доказанао помага в лечението на артрит. Тези противовъзпалителни свойства помагат и в борбата с други заболявания като диабет, например.

Консумирането на лук облекчава и запушените синуси, болката при пчелно ужилване,успокоява болките в ушите и подпомага детоксикацията на цялото тяло. Те са универсална съставка за готвене и пасват отлично почти във всяка рецепта. Може да консумирате лук и в сурово състояние, като го добавите към салата.