Протеинът е най-важният нутриент, що се отнася до изграждането на мускулна маса. Докато въглехидратите са важни, защото ви дават енергия за тренировка, протеинът е необходим, за да изграждате и възстановявате вашите мускули. Разбира се, че и въглехидратите и мазнините имат важна роля в режима за изграждане на мускулна маса, но без протеин няма да стигнете много далеч.

Но не всички източници на протеин са еднакви и трябва да бъдете много внимателни при избора си. Различните източници имат различни предимства и недостатъци.
 

       1. Ядки

        

Дървесните ядки като бадемите и орехите са чудесен източник на протеин и винаги са добре дошли в хранителния ви режим. Ядките нямат особено много недостатъци и най-големият от  тях е, че съдържат много калории. Шепа ядки съдържат калории колкото един протеинов бар или колкото една пържола. Ето затова винаги трябва да внимавате с количеството, което консумирате. Те могат да бъдат чудесен заместител на протеина в някои случаи, но ако прекалявате с консумирането, може да покачите килограмите си.

 

       2. Фъстъчено масло

       

Фъстъченото масло е друга храна, която предоставя на тялото необходимото количество протеин и освен това стимулира производството на тестостерон. Но за жалост и тук има няколко недостатъка. Един от тях е, че количеството протеин в маслото, особено на по-комерсиалните марки, не е достатъчно, че да покрие дневните ви нужди. Освен това комерсиалните марки добавят много мазнини, което също може да рефлектира върху килограмите ви. Но ако вие се придържате към натуралното фъстъчено масло и го консумирате в умерени количества, ще заредите организма си с това, от което се нуждае, за да изгражда мускулна маса.

 

       3. Месо от лос

       

Може би не знаете, но месото от лос е един от най-добрите източници на протеин на пазара. Това се дължи не чак толкова на високото съдържание на протеин, колкото на това, че има по-малко малко мазнини в сравнение с другите меса, което позволява да консумирате протеин без да добавяте допълнително калории от мазнините. Като добавим и страхотния вкус, е много трудно да се устои на това здравословно изкушение.