Червено вино и шоколад за красива кожа и дълголетие? Звучи чудесно, а и можем да кажем, че е оправдано от науката. Това е така заради наличието на мощния антиоксидант ресвератрол, който се съдържа в люспите на червеното грозде, какаовите зърна, както и в някои растителни храни като боровинки, малини и къпини, фъстъци. Нека разгледаме по-подробно какво е ресвератрол, какви ползи може да донесе той за организма ни и защо се превърна в една от най-популярните хранителни добавки в антиейдж грижата.
 

Какво е ресвератрол

Ресвератролът (от англ. resveratrol) е вид полифенолно съединение, което действа като антиоксидант на тялото ни. Дели се на два вида – транс-ресвератрол и цис-ресвератрол. Транс-ресвератролът е по-ефективен и бионаличен по отношение на антиоксидантните си свойства. А какво са антиоксидантите? Те са група вещества, борещи се с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Смята се, че голяма част от болестите, са причинени именно от оксидативния стрес. С него е свързано и остаряването. Заради  антиоксиндантните си свойства, ресвератрол се смята за един от природните начини за забавяне процеса на стареене, намаляване възпаленията в организма, дори риска от рак и сърдечни заболявания.
Какро споменахме, ресвератрол се съдържа най-вече в люспите на червеното грозде и респективо в червеното вино. За  да си набавим количество, което би имало значителни ползи за организма ни, от напитката или от храната обаче, е трудна задача. Ето защо в последните години хранителните добавки, съдържащи ресвератрол, станаха изключително популярни. В следващите редове ще обърнем внимание на някои  от основните ползи, които ресвератролът предлага, и как хранителните добавки могат да подобрят здравето и външния ни вид.
 

Ресвератролът може да подпомогне процеса на отслабване

Той може да спомогне за това по два начина. Според редица изследвания, ресвератролът се бори и може да компенсира последиците от заседналия начин на живот и липсата на физическа активност. Също така, той подобрява инсулиновата чувствителност и оказва пряко въздействие върху хормона адипонектин, който има роля в регулирането на глюкозните нива и разграждането на мастните киселини. Така ресвератролът може да подобри метаболизма и да повлияе на това как тялото ни ще преработи приетата храна и дали и какво количество мазнини ще складира.


Антиейдж ефект, дълголетие и сияйна кожа

Това е може би най-популярният ефект от използването на хранителни добавки с ресвератрол. Антиоксидантните му свойства предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали и спомагат за добрия ѝ външен вид, като се борят със зачервяванията, акнето и появата на бръчки. Тези свойства са отговорни и за цялостния антиейдж ефект, който полифенолът предоставя на организма ни. Освен това, ресвератролът насърчава и митохондриалната биогенеза. Митохондриитеса малки органели, отговорни за производството на около 90% от клетъчната енергия. Те са жизненоважни за доброто функциониране на човешкия организъм. Смята се, че тяхната нарушена функция, която се наблюдава с напредване на възрастта, е сред основните причини за човешкото остаряване. Въпреки, че този процес е нормален, поддържането на митохондриалната функция може да ни предпази от редица заболявания, свързани с него, както и да се радваме на т.нар. „здравословно стареене“ – годините в напреднала възраст без хронични заболявания и увреждания.
Ресвератролът активира един от сиртуините наречен SIRT1. Това са вид ензими, които имат забавяща стареенето на клетките функция, също така действат като превенция срещу остеопорозата и повишават инсулуновата чувствителност.


Сърдечно здраве и ресвератрол

Антиоксидантът подпомага здравето на сърдечносъдовата система. Учените смятат, че ресвератролът е и обяснението за т.нар. „френски парадокс“ или тайната как французите консумират богата на мазнини и въглехидрати храна, пият големи количества вино и рядко страдат от сърдеччносъдови заболявания. Обикновено в ежедневното меню на французите присъстват мазни сирена, сметана и бял хляб, а всичко това се смята за предпоставка за сърдечни проблеми. Според експертите, именно ресвератролът, приеман ежедневно от виното, защитава от диабет, покачване на тегло и проблеми със сърцето.
 

Защита срещу невродегенеративни заболявания

С напредване на възрастта може да се наблюдават невродегенеративни заболявания каквито са Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и др. Смята се, че благодарение на антиоксидантните свойства, ресвератролът може да бъде от полза за превенцията срещу подобни заболявания. Той защитава клетките на мозъка и невроните от увреждане, спомага за предотвратяване образуването на съсиреци и възпаления. Ресвератролът намалява и нивата на лошия холестерол,  който може да блокира притока на кръв, натрупвайки се по артериите.
 

Как се приема ресвератрол и кой е най-добрият

Хранителните добавки, съдържащи ресвератрол, обикновено се предлагат под формата на таблетки за по-лесен и удобен прием. Съществуват и прахообразни суплементи. Няма установена продължителност на препоръчителен прием. Ако приемате ресвератрол за подсилване на имунната система и антиейдж ефект, ежедневният и редовен прием е необходим. При нас ще откриете суплементи с доказано качество и ефективност, разгледайте предложенията ни под статията.