Колагенът се превърна в една от „най-модерните“ хранителни добавки, особено предпочитана от нежния пол. Известно е, че той е отговорен за красотата и младостта на кожата ни, но всъщност неговите ползи далеч не се изчерпват само с това. Колагенът е изключително важен и за ставите, костите, кожата, косата. Ще обърнем повече, и то заслужено внимание, на един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло.

 

Какво е колаген

Колагенът е протеин и съставлява ¼ от всички белтъци в човешкото тяло. Той е основна структурна част на много тъкани, включително кожата, костите, сухожилията, хрущялите и съединителната тъкан. Колагенът е изграден от дълги вериги от аминокиселини, наречени колагенови фибри, които се усукват заедно, за да създадат здрава и гъвкава структура. В биологично отношение, колагенът е важен за поддържането на здравето и функционирането на много части от тялото. Той подпомага еластичността на кожата и костната структура. Колагенът е важен и за здравето на сухожилията и хрущялите, той е „лепилото“, което поддържа тялото ни. Организмът ни го произвежда естествено, но с течение на времето производството и нивата му значително намаляват. Това е и причината за появата на отпусната кожа, бръчки, ставни проблеми.

Освен напредването на възрастта, начинът на хранене също оказва влияние на нивата на колаген в тялото ни. Повечето хора в съвременното общество не консумират животински костен бульон, органи и сухожилия, които са богати на колаген. Други фактори като тютюнопушене, прекомерно излагане на слънце, употреба на големи количества захар, също влияят негативно на колагеновия синтез.


Как се синтезира колаген

За синтеза на който и да е протеин са необходими аминокиселини, които можете да си набавите естествено като консумирате млечни продукти и месо. От изключителна важност за синтеза на колаген са витамините А, Е и най-вече С, както и някои минерали като цинк и мед. Витамин С е важен за производството на колаген, защото играе ключова роля в процеса на хидроксилиране на пролина и лизина, които са две от основните аминокиселини, съставящи колагена. Процесът на хидроксилиране на пролина и лизина улеснява кръстосването на колагеновите молекули, което е необходимо за оформянето на здрави и устойчиви тъкани в тялото. Витамин С играе и друга важна роля в производството на колаген, като участва в процеса на преобразуване на проколаген в колаген и помага за поддържане на стабилността на колагеновите молекули. Освен това, витамин С е антиоксидант, който предпазва от щетите, причинени от свободните радикали. Колагеновият синтез е естествен процес, но след 25-тата година производството на колаген започва да намалява с всяка следваща. Започват да се появяват първите фини бръчки и отпускане на кожата, след време може да се появят и болки в ставите и костите.

 

Видове колаген

Познати са 28 различни вида колаген като всеки от тях има различни функции и разпространение в тялото ни. В статията ни ще засегнем най-разпространените и необходими на организма ни.

Колаген тип I

Този вид е най-често срещаният и съставлява най-голям процент от целия колаген в човешкото тяло. Той е основна съставна част на кожата, костите, сухожилията, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Отговорен е за еластичността на кожата, както и за зарастването на повърхностни рани. Колаген тип I е изключително популярен в антиейдж борбата, тъй като подобрява вида на кожата, грижи се за хидратацията ѝ и минимизира бръчките.

Колаген тип II

Колаген тип II е един от основните компоненти на хрущялната тъкан в нашето тяло.Този тип колаген е свързан с гъвкавостта и устойчивостта на ставите. Може да помогне за намаляване на болката и възпалението в ставите при хора със здравословни проблеми като артрит и ревматоиден артрит. Също така се смята, че той може да подпомогне възстановяването на ставите след травма или увреждане.

Колаген тип III

Колаген тип III е друг вид колаген, който е също толкова важен като колаген тип II. Той се среща най-вече в кожата, съединителните тъкани и кръвоносните съдове. Като добавка, колаген тип III може да се приема за няколко цели, включително за подобряване на здравето на кожата, косата и ноктите. Той може да увеличи еластичността на кожата и да намали появата на бръчки и други признаци на стареене. Състоянието на кръвоносните съдове и съединителните тъкани също може да се подобри с помощта на колаген тип III. Той се среща и в червата, като са направени множество проучвания за връзката между него и чревното здраве.

Колаген тип V

Колаген тип V е един от най-малките и най-редки типове колаген, който се среща в нашето тяло. Той е основна съставна част на повърхностните слоеве на кожата, съединителните тъкани и кръвоносните съдове, както и в тъканта на плацентата и се смята за изключително важен за развитието и растежа ѝ.

Колаген тип Х

Колаген тип X е специфичен тип колаген, който е важен компонент на хрущялната тъкан. Важен е за здравете и за развитието на костите.


Колагенът като хранителна добавка - кой е най-добрият колаген за ставите и за кожата

Колагенът може да се извлича от различни източници, като например говежди и свински кожи, рибни люспи, костен мозък и животински сухожилия. Като хранителна добавка се предлага в няколко различни форми – на прах, таблетки или течен. Предимството на течния колаген спрямо другите форми е, че той се абсорбира по-бързо от тялото, тъй като не трябва да бъде разграждан от организма. Както споменахме, има различни видове колаген, които се грижат за различни проблеми. Ако търсите най-добрия колаген за стави например, изберете продукт, съдържащ хидролизиран колаген тип II. Хидролизираният колаген има по-малки молекули, които по-лесно се усвояват от човешкия организъм. Също така има по-голяма биологична активност, тъй като пептидите включват множество аминокиселини, които са важни за естествения колагенов синтез в тялото. Най-добрият колаген за кожата, минимизирането на бръчки и поддържане еластичността е тип I. Въпреки, че все още няма много проучвания, се смята, че колагенът може да бъде от полза и за борбата с целулита.


Кои храни са най-богати на колаген

Говеждо и свинско месо - Кожата и костите на говеждото и свинското месо са особено богати на колаген. Кулинарни техники като бавното готвене на костите или приготвяне на бульони може да допринесе за извличането на колагена.

Риба и морски дарове - Някои видове риба като сардини и риба тон, също съдържат колаген. Други морски дарове, като черупки на миди, също могат да бъдат източник.

Желатин - Желатинът се произвежда от говежди кости и кожа и се използва като съставка в много храни и сладкиши.

Яйца - Жълтъците на яйцата съдържат лизин и пролин, които са аминокиселини, необходими за производството на колаген.

Зеленчуци и плодове - Зеленчуци и плодове, богати на витамин C, като цитрусови плодове, зеленчуци от семейството на брюкселското зеле, спанак и червено зеле, могат да помогнат за стимулирането на производството на колаген в тялото.

Важно е да се има предвид, че колагенът, който се приема чрез храната, може да бъде разграден по време на храносмилането и да не достигне до кожата в достатъчно количество, за да има видим ефект върху нея. Затова, допълнителните източници на колаген като хранителните добавки, могат да бъдат по-ефективни за подпомагане на здравето.


Освен приемът на подходящи хранителни добавки, за синтеза на колаген е важно да избягвате нездравословните навици като консумация на алкохол, големи количества захар и преработени храни, пушене, липса на сън, прекомерно излагане на слънце. Преепоръчваме ви и няколко варианта на висококачествени хранителни добавки, които да включите в грижата за здравето си.