Глутаминът е сред най-използваните хранителни добавки от спортуващите, особено от тези, които се стремят към покачване на мускулна маса. Защо е така и дали наистина може да ви помогне в постигането на фитнес целите ви, ще разберете в следващите редове.

 

Какво е глутамин

Най-разпространената аминокиселина в тялото ни е L-глутаминът или наричан само глутамин. Той е незаменим за функционирането на много клетъчни процеси в организма. Глутаминът се синтезира в тялото и се съхранява предимно в мускулите и кръвта. Той играе важна роля в имунната система, подпомагайки защитата на организма от инфекции и запазването на здравето на храносмилателната система. Участва и в процеса на мускулното възстановяване, както и в изгарянето на мазнините.

Телата ни се нуждаят от големи количества глутамин, тъй като тази аминокиселина участва в множество жизненоважни процеси. Глутаминът се произвежда по естествен път от организма, а може да бъде набавен и от животински храни като месо, яйца, млечни продукти.

 

За какво служи глутаминът

Нека обобщим основните функции на глутамина в тялото ни:

  • Градивна единица на протеините: Глутаминът е необходим за синтеза на протеини в организма. Той помага за изграждането и поддържането на мускулната маса, костите, кожата и други тъкани.
  • Енергиен източник: Глутаминът може да бъде използван като източник на енергия за мозъка и тялото ни. По време на стресови ситуации, като интензивни физически усилия или заболявания, организмът ни може да използва глутамина като гориво.
  • Подкрепа за имунната система: Глутаминът помага за поддържането на нормалната функция на имунните клетки и подпомага защитните механизми на организма срещу инфекции и възпалителни процеси.
  • Подобряване на храносмилателната система: Глутаминът е необходим за нормалното функциониране на храносмилателната система. Той играе важна роля във възстановяването и поддържането на здравето на червата и стомаха.
  • Азотен баланс: Глутаминът играе роля в регулирането на азотния баланс в организма. Това е важно за синтеза и метаболизма на азотсъдържащите съединения, включително аминокиселини и нуклеинови киселини.

Въпреки че глутаминът се произвежда в тялото и се съдържа в някои храни, приемът му като хранителна добавка може да бъде полезен в определени ситуации, като спортуване, стрес или болести, когато тялото изисква повече глутамин от нормалното.

 

Прием на глутамин

Как се приема глутамин и в какви дози? Според проучвания нивата на глутамин спадат значително след силова тренировка, затова се препоръчва прием именно тогава или до 30 минути след приключването ѝ. Така той спомага за протеиновия синтез и за повишаване нивата на хормона на растежа, което от своя страна води и до покачване на мускулна маса. Дневната доза глутамин може да бъде разпределена и в няколко приема, например преди тренировка, след нея и преди сън.

Относно дозата, която трябва да приемате, препоръчително е да следвате инструкциите, оставени от производителя на избраната от вас хранителна добавка. Обикновено доза между 0.2 г и 0.3 г на килограм телесно тегло се счита за оптимална и оказваща необходимия ефект.

Друга полза от приема на глутамин е, че той противодейства на натрупването на млечна киселина след интензивна тренировка. Именно млечната киселина е причината за т.нар. мускулна треска, която можем да изпитваме до няколко дни след усилена физическа дейност.

Трябва да споменем и факта, че глутаминът е напълно безопасна хранителна добавка, която може да подпомогне не само спортните ви постижения, но и здравето ви. Ако досега не сте го включили в режима си, можете да го направите с някои от нашите предложения.