Много  хора мислят, че единственият начин да увеличат размера на мускулите си е като тренират с много големи тежести, но повечето от тях, които следват този модел или се контузват или претренират, тероризирайки тялото си.

За да постигнете желаните резултати трябва да правите комплекс от неща, увеличавайки обема, интензивността и честотата на тренировките. Искате да станете по-големи? Това е голямо предизвикателство. Съществуват много начини за стимулиране на мускулния растеж, които не включват задължително вдигането на гиганстки тежести. Следвайте тези 3 прости съвета, които ще ви дадем малко по-надолу и ще видите как за нула време ще започнете да надграждате!
 

       1. Променете броя на повторенията

       

 

И вие ли правите 3 серии по 10 повторения? Е, време е да промените схемата. Експериментирането в броя на сериите и повторенията ще свърши отлична работа в „шокирането” на мускулите ви, което веднага ще доведе до резултати. Ако след като направите сериите и повторенията, които сте намислили, но все още имате сила, не спирайте – продължете тренировката, докато накрая усетите, че сте изчерпали цялата си енергия.

Имайте предвид, че броят повторения за хипертрофия варира между 6 и 12, а резултатите зависят според човека. Всичко под тази бройка няма да ви напомпа добре, а повече от 12 повторения ще увеличи издръжливостта ви, но няма да доведе до значително увеличаване на обема. Затова не прекалявайте чак толкова много с повторенията.

Най-добрият съвет, който може да ви дадем, е – след като без усилие може да направите по 12 повторения, увеличавайте с 5% тежеста за упражненията за горната част и 10% за долна.

 

       2. Увеличете броя на сериите

      

 

Ако целта ви е да увеличите мускулната си маса, трябва да давате всичко от себе си за максимална хипертрофия по време на тренировка. Най-простият начин да направите това е като увеличите броя на сериите, които правите за всяко упражнение. Това със сигурност ще ви се отплати.

За да станете максимално големи, се придържайте към 6-12 повторения. Ако искате да развиете сила и издържливост, правете по 5-6- повторения, увеличете повичката си до 3 минути, старайте се да изпълнявате упражненията максимално правилно, в противен случай рискът от наранявания е прекалено голям.

 

      3. Намалете почивката между сериите

      

      

 

Ако се размазвате в залата поне 3 пъти в седмицата вече месеци наред, но все още не виждате резултати, проблемът най-вероятно е в дългата почивка. Когато почивате твърде дълго време, мускулите ви се охлаждат и губите натрупаното преди това мускулно напрежение, което е лоша новина за всеки, който разбира основите на изграждането на мускулите.

Така че никакво чатене по време на почивката и никакви социални мрежи – почивката ви трябва да е максимум 3 минути. Това е най-ефикасният начин да подобрите формата си.
 

 

Не правете и трите промени по едно и също време
 

И трите съвета са използвани и доказани от всички умни хора, които искат да оптимизират мускулния си растеж. Ние ви съветваме да не ги прилагате едновременно. Изпробвайте първо единия, докато постигнете резултати, след това приложете другия и така нататък. Не се потискайте, ако не забелязвате промяната веднага – за изумителни резултати е необходимо време.